Put do uspeha

U predhodnim objavama ukazali smo da je upotreba električnih skutera najjisplativiji put do uspeha u poslovnoj upotrebi dvotoškaša, uz naglasak da se pored zaštite životne sredine ostvaruju i značajni finansijski efekti kroz uštede na troškovima goriva i održavanja, a samim tim i uvećava profitabilnost samog poslovanja. Verovatno su velikom broju čitalaca finansijski podaci koje smo naveli izgledali nestvarno,  ali se u tačnost naših tvdnji možete uveriti kroz sledeća dva primera.

Kompanija koja je među prvima shvatila isplativost eksploatacije električnih skutera je Meta Mate doo, partner Glovo-a i Bolt Food-a u Zagrebu i Rijeci, u Hrvatskoj, koja zapošljava više od 300 dostavljača. Inicijalno su u svoju flotu uveli 40 električnih skutera. Mnogi će pomisliti kako su u Hrvatskoj subvencije pri kupovini električnih vozila mnogo bolje nego u Srbiji, što je tačno, i da je to osnovni razlog za uvođenje električnih skutera u upotrebu. Međutim, o ekonomskoj isplativosti ovakvog poteza piše hrvatski portal Strujni krug.

Uz analizu ostvarenih ušteda navedeni portal zaključuje da čak i bez državnih subvencija, kompanija Meta Mate na godišnjem nivou štedi oko 77 000€, što im otvara mogućnost uvećanja flote kupovinom novih vozila i kreiranjem potencijala za dvostruko veću uštedu naredne godine.

Poučena fantastičnim uštedama, kompanija Meta Mate doo je donela odluku ne da udvostruči, već je svoju električnu flotu uvećala za još 250 električnih skutera!!! Pogledajte novu Meta Mate flotu!

Druga kompanija koja se uvrstila u lidere u upotrebi električnih vozila u poslovne svrhe je Mynt smart mobility iz Dubrovnika, koja je svoj poslovni model bazirala na iznajmljivanju električnih skutera, o čemu piše hrvatski portal Dulist.

Kompanija je na početku poslovanja kupila 50 skutera, i na osnovu pozitivnog iskustva sa trenutnom flotom, planira širenje kupovinom novih vozila.

Obe kompanije na put do uspeha su krenule u saradnji sa Citycoco Hrvatska. Želimo puno uspeha odvažnima!!!

Ulična trka izmedju Puse i Toyote Yaris

Pusa ili Toyota Yaris?

Pogledajte uličnu trku izmedju Puse i Toyote Yaris u Novom Sadu na portalu Vrelih Guma. U prilogu emisije emitovanom u nedelju 18. VII 2021. godine na TV Nova S, videćete koje je vozilo pobednik i zbog čega je pobedilo u ovoj uličnoj trci.

 

Prilog možete naći i na zvaničnom Citycoco Srbija YouTube kanalu.

O "Vrele Gume" multimedija kanalu

Vrele Gume predstavljaju najveći i najstariji regionalni multimedijalni sistem na Balkanu u oblasti automobilizma. Za 25 godina postojanja, Vrele Gume su stekle reputaciju neukaljane objektivnosti i stručnosti. Kanal je namenjen onima kojima je vožnja „u krvi“ i koji se gnušaju prostote i nepismenosti u javnom izražavanju.

Subvencije na električna vozila i 2021.

Subvencije na električna vozila i 2021.

Subvencije na električna vozila i hibride se nastavljaju i 2021. Podsticaj je moguće dobiti u iznosu od 250€ do 5000€, u zavisnosti od vozila. 

Subvencije su uvedene su u martu 2020., kao jedna od mera u cilju smanjenja zagađenja vazduha. U suštini, ovo je bila i jedina mera za smanjenje zagađenja. Još uvek nisu dostupni podaci koliko je subvencija odobreno tokom 2020. godine, i kakvi su efekti ovakvih podsticaja.

Bitna promena u novoj uredbi, u odnosu na predhodnu, se odnosi na to da se subvencije neće odobravati za kupovinu vozila na kredit, već samo za lizing i gotovinu.

U svrhu subvencionisanja kupovine ekoloških vozila, u republičkom budžetu za 2021. opredeljeno je 120 miliona dinara, ili nešto više od milion €. Uredba je objavljena u Službenom glasniku 25. decembra 2020. a na snagu stupa osam dana kasnije.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine do 1. novembra 2021. godine.

Planirani su sledeći iznosi subvencija:

za vozila vrste L1 i L2 (mopedi i laki tricikli) – 250 €

za vozila vrste L3 – L7 (motocikli) – 500 €

za vozila vrste M1 (putničko vozilo sa najviše devet sedišta) i N1 vrste (lako teretno vozilo, odnosno vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone) isključivo na električni pogon – 5000 €

za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon (koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon), uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju odnosno da se punjenje baterija može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije („Plug In Hybrid Electric Vehicle“-PHEV), kao i za električna vozila sa ugrađenim sistemom za produženje autonomije kretanja (range extender) sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km – 3500 €

za vozila vrste M1 i N1 (koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon), pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 100 g/km – 2500€

Pronađi

Pronađi
Zatvori
Scroll to Top